Mona Hedin — ARTIST


Mona Hedlin Varpning på gång!

Mona Hedlin
Varpning på gång!

 

Mona Hedlin, textilkonstnär, med sina egna ord —

Född uppe i Sorsele, Lapplands län. Växt upp i Dalarna och varit verksam 30 år i Kungsör. Flyttade för 15 år sen till sydvästra Öland, Mörbylånga – där jag driver Ateljé 3 Hedin tillsammans med Pekka Hedin, konstnär och författare. Flytten till Öland och ljuset, havet och Alvaret har gett mig helt nya bilder med ljusare, klarare färger.

Jag för ett kvinnligt språk i mina gobelänger . . . . . .

I vävstolen just nu - Vit klänning - på

I vävstolen just nu – Vit klänning – på

 

På stafflibordet in Mörbylånga

På stafflibordet
in Mörbylånga

 

 

 

Har varit yrkesverksam konstnär i över 30 år där det textila har varit det huvudsakliga.

 

 

 

Vår

Vår

 

 

Att väva är ett ensamt arbete och en långsam process, men med ett ständigt flöde av bilder och intresset för det textila är det fascinerande att få arbeta med detta. Just nu kallas långsamma projekt för slow art precis som min teknik är.

 

 

Sommar

Sommar

 

 

Tidigt har jag fascineras av det textila materialet och förfinat, utvecklat mitt skapande i gobelänger och textilskulptur. Arbetar gärna med oregelbundna och osymmetriska former, abstrakta, delvis mytologiska associationer. Skildrar olika uttryck bland annat i kvinnofrågor och miljö.

 

 

 

Den blå

Den blå

 

Har under en period deltagit i ett projekt ”Kvinnans årstider” ur ett annat perspektiv. Där jag tolkat kvinnlig gestaltning i olika årstider, som våren, sommaren, höst o vinter.

 

Höst

Höst

 

 

Jag för ett kvinnligt språk i mina bilder och trekanten följer mig alltid, oftast omedveten men ändå där. Den finns där oavsett om jag tolkar en reslig, kraftfull växtbild, symboliserar det för mig en kvinnlig urkraft.

 

 

 

Isdans

Isdans

 

 

 

Färger, former och komposition styrs av vävtekniken och materialets egna förutsättningar.
Jag målar helt enkelt med garner………

 

 

 

Mona Hedin

Mona Hedin

 

Men förutom textilen, har collografien blivit en ny upplevelse och för mig en helt ny teknik, där jag får ett snabbare resultat till skillnad från textilen, men motivet blir fortfarande en kvinnlig gestaltning.

 

 

 

Mona Hedin

Mona Hedin

LINKS —

ATELJE 3 HEDIN
Västerlånggatan 12
38650 Mörbylånga
Öland/Sverige

Website: www.atelje3hedin.se
Facebook: https://www.facebook.com/mona.hedin?fref=ts

 

 

 

Betina Huber

Betina Huber

 

Artikel som tillhandahålls av Betina Huber, Konst illustrerade korrespondent för Sverige. Hon och liv Öland, SVE.