Lars Fredholm — ARTIST


Lars Fredholm

Lars Fredholm

Konstnären Lars Fredholm, i hans egna ord –

Jag är född 1962, inbiten fågelskådare sen ungdomsåren och sen mer än tjugo år tillbaka fågel-och naturmålare. Uppvuxen i Malmö men utflyttad till landsbygden strax utanför Hörby, i hjärtat av Skåne, sedan många många år tillbaka.
Här, på och runt våra ängar där hästarna betar, häckar bl.a. törnsångare, törnskata och buskskvätta. I stallet finner ladusvalan sitt härbärge och på byggnaderna i övrigt tackar både staren, sädesärlan och rödstjärten för de krypin som erbjuds tack vare att jag inte varit så flitig med att ersätta trasiga takpannor o.s.v. På andra sidan vägen hörs om våren storspovens ljudliga klanger när paret återvänt för sin årliga häckning. Ibland passerar havsörn, kärrhök , vit stork, orm-och fjällvråk och lärkfalk. Tranorna sträcker förbi på sin resa söder- eller norrut.

 

33

 

Härifrån och på denna plats, Söderto, driver jag mitt företag, Lars Fredholm Birds and Nature Art på halvtid och här har jag min ateljé. I denna sammanställer jag allt som oftast mina fältskisser och foton (om jag inte målar färdigt direkt i fält) och påbörjar den process som så småningom ska utmynna i en färdig akvarell. Så är i alla fall tanken.

 

11

 

Akvarelltekniken är speciell och behöver få ”leva sitt eget liv” till en viss del för att ge det där lilla extra till betraktaren av den färdiga bilden, i alla fall enligt mitt sätt att se. Detta innebär också att gränsen mellan att lyckas och misslyckas ibland ter sig hårfin.

 

22

 

I början av 80-talet började min konstnärsbana med en 4-årig utbildning i traditionellt engelskt akvarellmåleri för konstnären Håkan Lindskog. Arbetet med att försöka utveckla en personlig stil har pågått sedan dess och är något som jag ständigt försöker hålla levande. Jag söker oftast inte efter ett alltför perfektionistiskt och detaljerat avbildande i bilden som helhet utan ser hellre att det finns utrymme för den som betraktar mina alster att själv vara kreativ och se och tolka bilden på sitt eget sätt. Dock kan jag bli oerhört imponerad av konstnärer som t.ex. Stanislaw Zoladz som behärskar det perfektionistiska sättet att måla akvarell till fullo. För övrigt bläddrar jag gärna i böcker av Bruno Liljefors, Gunnar Brusewitz, Lars Jonsson och Peter Nilsson.

 

55

 

Jag är medlem och tillika styrelsemedlem i Konstrundan Mittskåne, är kursledare i akvarellmåleri för Medborgarskolan och har även helgkurser i privat regi. Under årens lopp har jag gjort diverse illustrationsarbeten bl.a. för Skof och SOF, t.ex. 2012 års dekal Skräntärna. Jag har i nuläget medverkat i fyra jurybedömda utställningar och har haft lyckan att bli representerad i länder såsom Danmark, Tyskland, Nederländerna och Kina (Hong Kong).

 

44

 

Jag har på senare tid återigen tagit upp porträttmåleriet av husdjur som t.ex. hund och katt på beställning.

 

 

 

Lars Fredholm

Lars Fredholm

 

 

 

LINKS—

 

Facebook: https://www.facebook.com/LarsFredholmBirdsAndNatureArt
Email: fredholms@gmail.com
ADDRESS:
Lars Fredholm
Söderto 3245
242 93 Hörby

 

 

Betina Huber

Betina Huber

 

 

Artikel som tillhandahålls av Betina Huber, Konst illustrerade korrespondent för Sverige. Hon och liv Öland, SVE.