Adam Hedin — ARTIST


Adam Hedin

Adam Hedin

 

Adam Hedin mitt konstnärskap —

 

Bird-painting-1Att ständigt vara närvarande i fågelformen, eller försöka att vara det, är väldigt inspirerande och en skön livsstil. Att fåglarna är närvarande är en outtömlig energikälla.
Vad vore livet utan fåglar!? Denna förundran över att kunna flyga. Fågeln har vandrat som symbol i människans alla tider, från stenåldern tills i dag, i form av folktro, varumärken och framförallt som makt och frihetssymboler. För att inte tala om alla tecken i naturen – ahh! första kurrande kvittret från sånglärka, att nu är våren snart här.
Mitt skapande bygger på en relation till dessa bevingade varelser, alla unika individer med olika personligheter och humor.

 

Bird-sculpture-2
I Bohuslän satt jag i en gammal eka och fiskade makrill då ett gäng gråtrutar samlades runt mig. Trots att de alla var av samma art särskilde sig individerna. Jag blev varse deras olikheter i ett slags minspel där ögonen spelade stor roll. En del såg yngre och fräschare ut – och här är jag!!! – medan andra såg ut som de genomlidigt sju svåra år, gamla och trötta med stora ringar under ögonen, en del med en sådan bestämd blick att jag nästan fick svårt att koncentrera mig, bligade trutar såg på mig och såg vansinnigt hungriga ut. Just trutar innebär för mig en mångfald olika skepnader och skådespel, ibland är det som man vill skratta rakt ut inför de poser som visas upp, men oftast tar pennan överhanden och skissar ner former och rörelser de har för sej – de riktigt poserar!

 

Bird-painting-6

 

Ständigt sökande…efter form och volym, linjer som fångar upp en rörelse, som övergår i måleri, grafik och skulptur.

 

Bird-sculpture-3
Jag strävar inte efter detaljerna i måleriet, är mer nyfiken på mötet med själva färgen. Skulpturerna tar en mer leksam gestaltning som både kan vara rå och fantasi fulla i sina uttryck, men ändå med ett stort allvar. Materialen varierar, allt från svets/smide trä och glas mm. Drivkraften att skapa är stark hos mig, en ständig process och finns där näst intill hela tiden. Jag utgår från fågelformen som för mig blir outtömlig i olika uttrycksformer.

 

Bird-painting-3En annan iakttagelse, ”korprepet” Som gamla trötta, hungriga gubbar sitter tolv korpar på parad på en stenmur, det yr i fjäderdräkterna och de ser mer punkiga ut än punkarna själva! Glimten i korpögon, rörelse i formen, ett iakttagande – vem iakttar vem? Att teckna, måla korpar med blåaktig svärta, jag använder gärna grov grafit penna, svart tusch blandat med akryl, rinnande av tunna lager, där grafiten är mer bestämd i sin framtoning under färgen.

 

 

Bird-painting-5

 

Magin sätter form i rörelsen när man står ute i det karga öländska landskapet, förutom en svag vind är det knäpptyst. Plötsligt i ögonvrån kommer en gestalt tyst flygande, glider in i landskapsbilden som ett väsen…jorduggla! Snön är så gnistrande vitt med ultramarina kilar som bildas i skuggorna. Solen reflekteras i snön och även ugglan blir nästan vit – och där kommer en till! Läckert! Stående ensam, som man själv vore en skulptur. Närvaron gör sig märkbar och plötsligt inser jag att ensamheten inte är så ensam. Intill mig, bara några meter ifrån sitter tre hornugglor med sitt enormt fina kamouflage och solar sig. Den närmaste öppnar bara ena ögat, ett knallorange öga med svart pupill och med skarp och genomträngande blick.

 

Owl
Ugglor har väl aldrig varit någon favorit för mig i mitt skapande, men oj vad det blev det nu! Det är väl så, att själva upplevelsen blir viktig i sitt skapande, att man varit där sett just det! Tecknar mycket fågel ute, och använder mig av de skisserna till måleriet hemma i ateljén. Tycker det skulle vara svårt att måla en fågel som man inte fått teckna ”igenom” formen, rörelsen på.

Vinterträdgård

Fröställningarna står kvar av det somriga förflutna.
Där sitter du och kalasar, färgen studsar härligt mellan näbb och apelsinskal i komposten.
Din linje av vinge berör mig, formen av dig förför mig.
Din form tar gestalt på mitt papper.
Du lägger huvudet på sned, och lyssnar.
En mask?
Med vind om din skuldra känns du rufsig och obestämd.
Något varnar!!!
Slankhet och rädsla.
Mörkret mellan löv dallrar.
I dunklet vilar ännu en form, näst obemärkt.
Tyngden av blöt akvarell.
Tusch tillsammans med umbra.
Ditt rätta jag.
Och din koltrasthona.

När dimman fastnar i landskapet känns naturen närmare, man kommer fåglar oftast väldigt nära när de sitter och trycker i buskarna, burrar upp sej och försöker hålla fukten borta, eller i rörelse, som den mindre hackspetten häromdagen som idogt sökte föda mellan bark och springor, tillsynes obemärkt av min tillvaro. Det är som varenda litet dropp hörs i skogen. Nere på strandängen ser jag knipor ute i vattnet som trots kylan visar tecken på kärlek till varandra, halsarna kastas bakåt, kind- och huvudfjädrar liksom blåses upp!

 

Bird-painting-2
Känslan av havet nere vid strandkanten är nästan ödesmättad så här i dimman, man vet inte riktigt vad som skulle kunna dyka upp. Ett svagt solljus försöker leta sig igenom och förstärker känslan ännu mer. En bit ut, på något sett nästan under dimman, fast igenom, skymtar en igenkännlig gestalt. Havsörnen sitter stilla som en stod, som en vaktpost vakande över sitt revir. Någonstans i dimman hörs en enstaka tofsvipa, och i takt med mina steg på strandängen flyger det då och då upp nyanlända sånglärkor.

 

Bird-sculpture-1

 

Det känns som en enda stor uppladdning – snart exploderar det och våren slår ut i blom, man får svårt att koncentrera sej, inte vill man sitta inne och måla till kommande utställningar. Man vill bara vara ute och vara, närvarande i vårens ankomst.

Text: Adam Hedin, konstnär.

 

 

 

 

 

Adam Hedin

Adam Hedin

 

 

 

LINKS —

Website: http://www.atelje3hedin.se/adam/
Facebook: https://www.facebook.com/adam.hedin.3?fref=ts
Instagram: https://www.instagram.com/adamjhedin/

Adam Hedin
Kastlösa 116
380 62 Mörbylånga
Öland / Sweden

 

 

Betina Huber

Betina Huber

 

 

Artikel som tillhandahålls av Betina Huber, Konst illustrerade korrespondent för Sverige. Hon och liv Öland, SVE.